Deadly Seven Lumos

FN, VIP MVA, KTK-II, YLA2

© Miia, Pölhö, Lip
© Marjahilla
© Pölhö

Suomalainen puoliverinen, ori
Syntynyt 24.09.2013, M Layouts / raitatossu.net/mayflower vuotias
170cm korkea, väriltään tummanruunikko
Kouluratsastus painotteinen, tasolla Grand Prix

Hevosen omistaa Majiná Misang VRL-14810
Kasvattanut Stall Lumos, Norja

VH20-031-0177, PKK3721

Kilpailukäytössä
1 Jälkeläinen

Seven on tallin tähti, se tulee Norjan lofooteilla sijaitsevalta Stall Lumos tallilta. Komean orin on kasvattanut kyseisen mestan omistaja, esteratsastaja Icarus Kristiansen. Ori kiersi nuorukais aikansa omistajalta toiselle, etsien sopivaa ratsastajaa. Lakkahallat ottivat orin 6 vuotiaana Valerianan erinomaisiin puitteisiin kouluttautumaan ja kasvamaan. Sieltä se löysi 8 vuotiaana tiensä loppuelämän kotiin, Majina Ansamaan hyvään huomaan.

Deadly Seven Lumos on leppoisa kaveri, vaikka se onkin hyvin taidokas kilpahevonen ja myös ori. Hoitaessa se ei liikahdakkaan paikaltaan, ellei sitä erikseen pyydetä. Välillä pää kääntyy katsomaan mitä ihminen tekee, mutta karsinaan voisi laittaa vaikka pikkulapsen ilman huolta. Kaikki toimenpiteet sujuvat ilman ongelmia, vaikka Seven ei niistä tykkäisikään. Jos se sattuu yrittämään jotain, niin jos porkkanaa sattuu löytymään taskusta, on ori jo lahjottu. Porkkanan eteen tämä tekisi aivan mitä tahansa, vaikka peruuttaisi puuhun.
Ratsuna ori on hieman hidas lämpeämään. Se vaatii pitkän verryttelyn, mutta voi pojat mitkä liikkeet sitten saakaan Sevenistä irti. Tummanruunikolla on isot ja näyttävät liikkeet, joita kyllä kelpaa esitellä. Kouluratsastus on orin mieleen, se nauttii mitä haastavampi tehtävä on. Ei se kyllä kyllästy helppoihinkaan tehtäviin, mutta haastavissa tehtävissä se antaa kaikkensa. Ravi on ehdottomasti orin vahvin askellaji, vaikka ei muissakaan mitään valitettavaa ole. Esteet eivät ole Sevenin juttu, mutta kyllä se niistäkin yli menee, jos vain pyydetään. Tyyli tosin on usein hyvinkin kyseenalainen. Mikään kummoinen maastohevonen ori ei ole, mutta rento maastoilu silloin tällöin sopii myös sillekin ihan hyvin.
Matkustajana Seven on helppo. Kun sille lykkää pari palastakin porkkanaa naaman eteen, se matkustaa tyytyväisenä pidemmänkin matkan. Tosin Seven kannattaa lastata aina ensimmäisenä, sillä jostain omasta aivoituksestaan johtuen, se ei aina suostu menemään jonkun perässä. Vieraat paikat eivät ole ongelma, vaan Seven kohtaa ne leppoisasti. Orin kanssa kannattaa aloittaa kävelyt jo hyvissä ajoin, jotta se saa tarvitsemansa ajan verryttelyyn. Verryttelyissä sitä ei haittaa vieraat hevoset, mutta se saattaa hieman protestoida, jos joku tulee liian lähelle. Radalla yleensä nähdään kisatunnelmasta nauttiva, upealiikkeinen ori. © Nerita

i. Elliot Leya
VIP MVA, FINEST, KTK-II
fwb, 165 cm, prn
ii. LNZ Almost Easy
fwb, 166 cm, trn
iii. Russian Roulet
iie. Glamorous Lydia
ie. Odessa Luned
KTK-II, KRJ-II
fwb, 163 cm, rt
iei. Alberic ING
iee. Guinevere
e. Departed Bride Lumos
fwb, 168 cm, mkrj
ei. Dead Silence WH
VIP MVA Fn, KTK-II, KRJ-I, YLA2
old, 167 cm, m
eii. Arafax VPA-I
eie. Black Tears VPA-II
ee. Relan Harmonia
VIP MVA Fn, KTK-II, KRJ-II
old, 170 cm, rtkirj
eei. Thanatos VIP MVA, KTK-I, KRJ-I, YLA1
eee. Salome VIP MVA Fn, KTK-II


・ o. Holy Trinity, s. 10.06.2017 (e. Oldfinion Tania)

Kilpailukalenteri

Kilpailuja yhteensä 18kpl, joista sijoja 6.
04.07.20 Storywoods Dressage Cup Intermediate I 1/13 83,80%
18.07.20 Storywoods Dressage Cup Intermediate I 2/13 75,0%
01.08.20 Storywoods Dressage Cup Intermediate I 6/12 66,80%
15.08.20 Storywoods Dressage Cup Intermediate I 8/12 64,00%
13.12.20 Seppele Seppele Cup Intermediate I 30/40 62,1%
13.12.20 Seppele Seppele Cup Grand Prix 21/40 65,3%
19.12.20 Auburn Estate Kalla Cup Intermediate I: Kür 9/13 68,70%
19.12.20 Auburn Estate Kalla Cup Grand Prix 10/12 65,0%
12.01.21 Valeriana Ratsastuskilpailut Intermediate I 3/19 73.1%
12.01.21 Valeriana Ratsastuskilpailut Grand Prix 6/14 69.80%
07.02.21 Storywoods Dressage Cup Intermediate I 10/13 59,2%
14.02.21 Storywoods Dressage Cup Intermediate I 1/11 80,00%
21.02.21 Storywoods Dressage Cup Intermediate I 3/9 81,40%
14.03.21 Tromsø Grand Arena Euro Sim Tour Grand Prix 42/54 61,8%
19.04.21 Hartroof Areena Spring season open Grand Prix 8/12 64,64%
29.05.21 Auburn Estate Kalla Cup Grand Prix 5/18 68,92%
20.06.21 Seppele Seppele Cup Grand Prix 4/30 70,71%
31.10.21 Kaihovaara KRJ Cup Intermediate II 25/159 77,10%
31.10.21 Kaihovaara KRJ Cup Grand Prix 42/177 74,00%
09.12.21 Arène de Saint-Lambert Paris Dressage Week Intermediate I 15/42 68,57%
Ennätysprosentit 83,80% (7/2020)

Valmennukset

Kouluvalmennus 01.04.2021
Storywoods Dressage Center, Trev (Grand Prix)

Tummanruunikko ori oli komea näky ravaillessaan kentällä ja kevät auringon tuodessa oman kiiltonsa karvaan. Tervehdin Sevenin ratsastajaa ja vaihdoin Majinán kanssa muutaman sanan ratsukon menestyksestä, ennen kuin pyysin naista keräämään ratsunsa ohjat tuntumalle. Aktiivisen käynnin löydettyä Majiná sai tehdä peruutukset lyhyiden sivujen keskelle sekä pitkien sivujen keskelle. Ohjeistin Majináa valmistelemaan peruutukset huolisesti ja tekemään alkuun vaikka pysäytyksenkin. Hiljalleen peruutukset alkoivat sujumaan paremmin ja Sevenin peruutukset alkoivat olemaan suoria sekä juuri oikein ajoitettuja.
Peruutusten onnistuessa molempiin kierroksiin, Majiná sai antaa Sevenin kävellä hetken ennen kuin pyysin naista taas keräämään tummanruunikon ohjia tuntumalle sekä hakemaan oria uudelleen aktiiviselle käynnille, josta olisi helppo lähteä lopulta kokoamaan orin askellusta. Seven lähti hitaasti, mutta varmasti kokoamaan askellustaan mikä tarjosi samalla Majinálle hyvän mahdollisuuden vaikuttaa orin askellukseen ja tehdä hienosäätöä sitä mukaan mitä paremmin Seven alkoi askellustaan kokoamaan.
Lopulta Sevenin askellusta oli mahdollista koota jokaisessa askellajissa, ja tummanruunikon kootut askeleet olivatkin näyttäviä. Majiná pystyi myös lopussa vaikuttamaan koko ajan paranevissa määrissä pienillä avuilla orin menoon ja suorittaminen pysyi koko ajan hyvin tasapainoisena. Lopuksi Majiná sai jättää Sevenin raviin ja antaa orin ravata hetken pitkää ja vapaampaa ravia sekä venyttää itseään eteen-alas.

Valmennuksen viimeisenä tehtävänä Majiná sai ratsastaa Seveniä kohti sulkutaivutuksia. Annoin Majinán hakea omatoimisesti Seveniä sellaiselle askellukselle, josta naisen oli helppo lähteä pyytämään oria sulkutaivutukseen. Seven oli tässä vaiheessa vertynyt jo todella hyvin joten ori vastasi ratsastajansa apuihin todella hyvin ja Majinálla oli paljon helpompaa saada ratsastettua oriaan. Viimeiset suoritukset mitä ratsukko teki oli todella hyviä joten saatoin hyvällä fiiliksellä päästää ratsukon tekemään omatoimisia loppuverryttelyjä.
Majinán loppuverrytellessä Seveniä annoin naiselle oman loppupalautteeni sekä jaoin muutaman neuvon ja vinkin siihen miten ratsukko voisi tehdä vielä viimeisiä hienosäätöjä omatoimisessa treenissään. Vastailin vielä muutamaan naisen esittämään kysymykseen ja pyrin tarjoamaan naiselle mahdollisimman laajoja ja hyviä vastauksia, enenn kuin oli aika kiittää naista valmennukseen saapumisesta ja jättää ratsukko jatkamaan loppuverryttelyjään.

Kouluvalmennus 16.08.2020
Storywoods Dressage Center, Minni (Grand Prix)

Koska aloitus sattui ajankohtaan, jossa tapahtumaa on enemmän kuin laki sallii, pidettiin homma helppona Lakkahallalle ja ensimmäinen sponsorivalmennus pidettiin miehen omalla tallilla. Jasu ja Seven olivat jo valmiina kentällä ja mies oli verrytellytkin ratsunsa valmiiksi joten pääsimme suoraan asiaan. Vaikka ratsukon taso olikin jo korkeimmalla tasolla, ei perusasioita voi silti olla ikinä hiomatta liikaa.
Löydettyäni hyvän paikan kentän keskeltä ja ohjeistin miestä keräämään ohjat paremmin tuntumalle. Kerroin samalla ratsukolle ensimmäisen tehtävän, joka oli niinkin vaikea kuin pysähdys joka toiselle kirjaimelle. Vaikka tehtävä saattoi kuulostaa helpolta ja simppeliltä, ei se lopulta ollutkaan ihan niin helppo ja simppeli. Alkuun Jasu joutui pyytämään Seveniltä todella selkeästi pysähtymisiä ja selkeästi se lisäsi alkuun orin kierroksia. Muutaman yrityksen, sekä parin vinkin jälkeen mies ja orinsa pääsivät yhteisymmärrykseen ja kierros kierrokselta Jasun tarvitsi tehdä aina vain pienempiä ja pienempiä vihjauksia ratsulleen saadakseen sen pysähtymään. Kun Jasu onnistui tehtävässä molempiin suuntiin, sai mies siirtää ratsunsa raviin.

Ravin temmon ollessa rauhallista ja tasaista, jatkettiin käynnistä tuttua tehtävää, muuttaen sitä kuitenkin niin että nyt pysähtymisen sijaan haettiin alkuun vain mahdollisimman siistejä ja eleettömiä siirtymiä käyntiin. Jasu oli ilmeisesti tehnyt jonkinasteisia ahaa elämyksiä omasta ratsastamisestaan ja ratsustaan, sillä mies sai Sevenin toimimaan kokoajan paremmin ja muutaman kerran jälkeen siirtymisiä käyntiin ei enää edes huomannut.
Tehtävän sujuessa Jasu sai siirtää Sevenin käyntiin ja antaa orilleen pidempää ohjaa. Jasun antaessa Sevenin kävellä kävimme miehen kanssa pienen välikeskustelun, ennen kuin toinen sai kerätä ohjat uudelleen ja hakea orinsa tahdikkaaseen käyntiin. Kun Sevenin käynti oli taas tahdikasta ja hyvää, sai mies yrittää hakea mahdollisimman siistejä ja sulavia ravisiirtymiä. Kun ratsukko sai siistihkön siirtymisen molempiin kierroksiin, jätettiin valmennus siihen ja ratsukko sai kotiläksyksi yrittää tehdä samoja tehtäviä aina satunaisesti.

Sponsorisopimus 01.08.2020
Storywoods Dressage Center, Minni (Grand Prix)

Jasu Lakkahalla ei todennäköisesti edes tiennyt millaisen tutkinnan alla tuo oli verrytellessään Deadly Seven Lumos:ia tulevaa starttia ajatellen. Oikeastaan mies oli ollut tarkkailun alla siitä asti kun tuo oli saapunut paikalle. Miestä tutkiva henkilö sulautui kisapaikalle kuin kala veteen, olihan tuokin itse kisavaatteissa ja vaikka olisikin puhunut äidinkielellään, olisi tuo silti sulautunut joukkoon.
Mies piti siitä, mitä oli nähnyt tähän mennessä ja mitä tuo muisti nähneensä parin aikaisemman viikonlopun aikana. Miehen ratsu liikkui mukavan näköisesti ja ratsastus oli sujuvaa, vaikka olihan siellä tietenkin huomattavissa kohtia, jotka eivät sujuneet hyvin lähemmässä tutkinnassa, mutta kaukaa katsottuna näyttivät hyviltä. Lakkahallaa tutkiva antoi katseensa vaihdella ratsastajasta ja tuon toiminnasta ratsuun ja sen liikkumiseen, sekä apuihin reagointiin, kuin koko pakettiin. Mielipiteen muodostaminen ei ollut vaikeaa ja tuo oli tiennyt jo pitkään vastauksen kysymykseen, joka tuolle tultaisiin esittämään privaatisti, heti kunhan kisat oltaisiin vain saatu pakettiin.
Neljäkymmentä viisi minuuttia myöhemmin tuo samainen mies, tällä hetkellä farkkuihin ja ruutupaitaan, sekä itselleen epätyypillisesti lenkkareihin sonnustautuneena ja tuota noin parikymmentä senttiä lyhyempi, siististi pukeutunut nainen lähestyivät Lakkahallaa pitkin tallin käytävää.

”Jasu Lakkahalla?” Nainen puhutteli miestä.
”Juu?” mies vastasi hieman ihmetellen mistä olisi kyse.
”Sä olit hakenut sitä sponsoriratsukon paikkaa. Me ollaan Trevorin kanssa luettu kaikki hakemukset lävitse ja pyysin Treviä pitämään kandidaatteja silmällä ja katsomaan vähän, että kuka olisi sen suosikki, samalla kun mä tein saman valinnan. Long story short, käytiin lyhyt ja yksimielinen keskustelu, jonka perusteella haluttaisiin tarjota sulle sponsoriratsukon paikkaa, jos olet siitä vielä kiinnostunut” brunette lopetti pitkän ja polveilevan selvityksen.
”Kyllähän se vielä kiinnostaa” Lakkahalla vastasi antaen katseensa liikkua tallin edustajissa.
”Okei. Siinä tapauksessa tuu käymään tuolla toisen tallin toimistossa kun kerkeät, niin allekirjoitetaan paperit. Mut mun puolesta tervetuloa meidän sponsoriratsastajaksi” nainen tarjosi kättään kättelyyn, johon edessään seisova mies tarttui varmalla puristuksella. Varttia myöhemmin nimet olivat papereissa ja näin ollen kaikki oli virallista.

© ulkoasu ja sisältö marjahilla, ellei toisin mainita. virtuaalitalli, toiminnassa vuodesta 2019.