Casse-cou

EV-I

© Marjahilla
© Marjahilla
© Howlingepiphany (da)
© MiiaS

Ranskanpuoliverinen, ori
Syntynyt 10.12.2016, M Layouts / raitatossu.net/mayflower vuotias
170cm korkea, väriltään kulomusta
Esteratsastus painotteinen, tasolla 160cm

Hevosen omistaa Majiná Misang VRL-14810
Kasvattanut François Auch, Ranska

VH21-121-0030, PKK4136

Kilpailukäytössä
2 Jälkeläistä

Casse-cou syntyi ranskaan, François Auchin tallille - jossa se vietti ensimmäiset kaksi vuotta elämästään yhdessä tuittupäisen Josephine emänsä kanssa. Françoisin mukaan orista näki heti, että siinä oli potentiaalia vaikka mihin. Casse-cou peri upean kulomustan värinsä isältään Chandlerilta, joka myös majaili jonkin aikaa samalla tallilla. Caspar tutuistui isäänsä ja vitsailtiinkin, että tämä otti enemmän oppia tältä - kuin iäti vikuroivalta äidiltään. Hankalasta äidistään huolimatta Caspar oppi nopeasti tavoille ja loistaakin nyt lauman hyvätapaisimpana herrasmiehenä, missä ikinä meneekään. Ansamaahan Caspar saapui vuoden 2021 alussa ja sen on määrä aloittaa ranskanpuoliveristen Casse-linja.

Jokainen talli tarvitsee oman Casparin. Ori on lempeä jättiläinen, joka ei jätä ketään kylmäksi. Kaikki vauvasta vaariin tulevatkin hevosen kanssa toimeen, vaikka selkään tarvitaankin hieman osaavampi kuski, jotta Caspar pääsee täyteen loistoonsa. Epäillään ettei Caspar osaa luimistaa ollenkaan, orin korvilla on kolme asentoa; hörössä, rentona lörpällään tai kuuntelu ratsastajaa kohden. Caspar on myös lajitovereilleen reilu johtaja-tyyppi, joka välillä ryhtyy leikkeihinkin mukaan.
Casparin kanssa on helppo ja mukava touhuta säässä kuin säässä, ei hätkähdä oikeastaan mitään. Kaikkeen toimintaan lähtee reippaalla otteella mukaan, ja tälle on myös helppo opettaa asioita. Vaikka pommi räjähtäisi vieressä, Casparin reaktio asiaan olisi "jaha, mitäs me sitten tehdään?" ottamatta kummempaa stressiä asiasta. Yleensä ori puuskahtaa vain kuuluvasti jännittäville tai yllättäville asioille. Hoitaessa Caspar alkaa helposti torkkumaan tai tutkimaan mitä se harjaaja tekeekään. Orilla on aina hellät otteet, tällä on nimittäin tapana hieroa huulellaan hoitajansa olkapäätä, kun Casparin "sweet spot" pyllyn päältä on aktivoitu.

Ratsastaessa Caspar ei ole mikään herkkähipiäinen, muttei myöskään pystyyn kuollut, sopivan herkkä toisin sanoen. Hevoselta löytyy melko näyttävät liikkeet, vaikkei aina halua niitä koipiaan nostella vaan mieluusti jää laahaamaan takajalkojaan ellei ratsastaja niitä saa Casparin alle kunnolla. Orilla on pitkät hermot, joten ratsastajan virheet tai samojen asioiden toistaminen ei tuota ongelmia. Sileällä työskentely ei ole hirveän mielekästä toimintaa Casparin mielestä, mutta mukisematta hoitaa annetut tehtävät. Ori ei selkeästi syty kunnolla, ja vaatiikin ratsastajalta töitä, jotta Casparin liikkeet pääsevät valloilleen. Kunhan orin moottorin saa käynnistettyä, työskentely on kevyempää ratsastajalleen ja näyttääkin mukavammalta istua.
Esteet on selkeästi se Casparin juttu. Lempeästä jättiläisestä syttyy täysin eri hevonen, kun tämän kanssa hypätään ensimmäinen este. Silloin kyllä ne takajalatkin kohoavat, välillä jopa ilopukkiin asti. Orilla on hyvä hyppytekniikka, vaikka tämä varsinkin aluksi haluaakin hypätä puoli askelta liian aikaisin tai vain syöksyä esteelle. Tähän Caspar tarvitsee ratsastajalta apua, jotta askeleet saadaan täyteen asti sekä vauhti hillittyä. Ratsastajan ja Casparin yhteistyöllä isommatkin esteet jäävät taakse kuin vettä vain. Ori tykkää hieman liioitella esteitä, joten ne pienetkin ristikot ylitetään huimalla ilmavaralla. Caspar tuntuu ilmoittavan, ettei hänen arvokkuutensa mitään lasten esteitä hyppää, kun korkeammallekin pääsee.
Maastossa Caspar toimii niin yksin kuin porukassa. Orille kelpaa niin rauhalliset metsäkävelyt kuin vauhdikkaammat maastoesteetkin. Hevonen ei säikähdä eteen säntäävää peuralaumaa tai puskasta lentoon pyrähtävää lintua, vaan kuuntelee ratsastajaansa täysillä. © VRL-14361

i. Chandler
sf, klm, 171cm
ii. Charles C
sf, klm, 170cm
iii. Callahan
iie. Tempeste
ie. Campbell
sf, km, 166cm
iei. Beaufort
iee. Celeste
e. Josephine
sf, m, 164cm
ei. Harcourt
sf, km, 168cm
eii. Hamilton
eie. Amélie
ee. Juliette
sf, m, 166cm
eei. Bartlett
eee. Jacquelyn


Jälkeläiset
t. Malice Blue, s. 12.07.2019 (e. Marilou de Mousson)
t. Casse-noix G., s. 20.09.2021 (e. Viszontlátásra)

i. Chandler Casse-coun isä hevonen Chandler, tutummin Chao, on myöskin upea kulomusta ori. Caspar on perinyt isältään lempeän, nallekarhumaisen luonteensa sekä upeat sulavat liikkeet. Chao on kotitallinsa tähti, joka on poseerannut upeiden hera silmiensä kanssa monien lehtien kansissa ja nostanut aloitteleviakin ratsastajia ylös kanssa harrastajien tietoisuuteen.

ii. Charles C Kulomusta väritys jatkoi periytymistään Charles C orin kautta, joka tunnettiin erinomaisesta hyppytyylistään ja rohkeista kireistään, yhdessä entisen Charlotte ratsastajansa kanssa. Ori viettää nykyään eläkepäiviä ja on pysynyt terveenä kuin pukki. Toivottavasti tämä piirre jatkaa suvussa eteempäin. Suurikokoinen Charles oli uransa aikana tyyni, mutta näpsäkkä esteratsu.

ii. Campbell Beliaksi kutsuttu kevytrakenteinen, salamannopea tamma - oli täydellinen pari Charlesille. Nämä kaksi saivat useampia varsoja, joista Casse-coun isä Chandler oli kaikkein menestynein. Belia tuo sukupuuhun asennetta, ripauksen pippuria ja suolaa. Belia on herkkä, ehkä hieman äksy - mutta erittäin kova tuloksen tekijä. Belia on väriltään upea kimo.

e. Josephine Casparin äiti Josephine ja tämän vanhemmat ovat orin isän puolen suvun kanssa hieman eri maata. Joku saattoikin huokaista helpotuksesta - kun Casparista paljastui kiltti ja helppo hevonen. Josephine, jota myös Pineaksi kutsutaan, on äkäinen lohikäärme. Tamma nauttii kuitenkin arvostusta kotitallillaan, sillä tämä nosti sen maailmankartalle sijoituttuaan pronssille CHIO Aachenissa 2012.

ei. Harcourt Hart nimellä kutsuttu ori kuoli 2018, jouduttuaan kuljetusonnettomuuteen. Ori tuo kuitenkin Casparin sukuun hivenen hienotunteisuutta ja sielukkuutta. Hart oli uransa aikana eläväinen hevonen, jonka olemus sai tämän keskiverron kilpauran näyttämään enemmältä. Hart keräsi faneja ja kannustin joukkoja, sillä tämä syntyi ilman vasenta silmää. Ori turvautui vasemman puolen kurveissa ratsastajaansa, mutta luotti ja meni - voittikin.

ee. Juliette Tyttärensä Josephinen tavoin Juliette on puhkuva ja puhiseva kone - jonka kanssa on vain opittava menemään, ja kovaa. Juliette kärsii lievästä stressihäiriöstä, mutta kun asia on tiedossa - se saadaan pidettyä siedettävänä, lähes täysin kurissa. Julietelle etsittiin oriksi jotain rauhallista ja tämä päätyi lopulta yhteen silmäpuoli Hartin kanssa, saaden Josephine varsan - joka jää molempien viimeiseksi.

Kilpailukalenteri

Kilpailuja yhteensä 12kpl, joista sijoja 2. Kilpailee myös vrl:n porrastetuissa.
14.03.21 Tromsø Grand Arena Euro Sim Tour 135cm 33/45 8vp
11.04.21 Ranhald Castle Euro Sim Tour 135cm 4/45 0vp
17.04.21 Hartroof Areena Spring season open 120cm 1/8 0vp
19.04.21 Hartroof Areena Spring season open 130cm 9/10 12vp
22.05.21 Valkisalon Rats.keskus Valkia Masters 115cm 13/19 6vp
28.05.21 Auburn Estate Kalla Cup 120cm 12/21 8vp
20.06.21 Seppele Seppele Cup 130cm 17/35 0vp
30.06.21 Jardin des Tuileries Paris SIM jumping week 125cm 44/50 12vp
01.07.21 Jardin des Tuileries Paris SIM jumping week 130cm 24/50 4vp
18.07.21 Hamaran talli Hamara Summer Time 130cm 8/14 4vp
18.07.21 Valkisalon Ratsastuskeskus Summer Champions 120cm 21/29 6vp
12.09.21 Valkisalon Ratsastuskeskus Autumn Champions 130cm 13/20 4vp
17.10.21 Auburn Estate PikkuCup 125cm 12/25 4vp
17.10.21 Stall Green Mage Int Winter Jumping Show 135cm 6/30 29.66
Suurin saavutus; Euro Sim Tour 135cm luokan 4 sija (4/2021)

Valmennukset

Estevarsojen Laatuarvostelu 30/04/21
Tilaisuuden paras nelivuotias  ─  6 + 9 + 5 + 4 + 4 + 9 = 37p

Casparista sai jälleen olla ylpeä, se kävi pyörähtämässä estevarsojen laatuarvostelussa ja oli kirkkaasti tilaisuuden paras nelivuotias. Ori saapui paikalle rohkeana ja suoritti ohjatut tehtävät halukkaasti, saaden käytöksestä täydet pisteet. Irtohypytyksestä sekä askellajeista ori sai molemmista 4/5 pistettä, tämä jäi ehkä hieman ponnettomaksi niissä, ottaen arviointitilaisuuden jopa aavistuksen liian lunkisti. Siitä ei Casparia voi kuitenkaan moittia, se jatkaa loistamista ja on malliesimerkki miellyttävästä että tasokkaasta herrasmiehestä, jonka kanssa kelpaa harrastaa.

Casparin kuulumiset 14/04/21
Ansamaan maneesi  ─  100cm

Casparista oli alkanut kasvaa komea nuori mies, Kerttu oli käynyt ottamassa sen kanssa muutaman kokeilu starttauksen. Ensin Euro tourilla Norjassa ja sitten saman kisan yhteydessä kuukautta myöhemmin Skotlannissa. Ori oli hypännyt norjan kilpailussa kehnosti, mutta ottaen huomioon sen olleen ensimmäinen kosketus suureen kisa maailmaan, oli kahden pudotuksen rata täysin ymmärrettävä. Caspar ponnistikin heti seuraavassa kilpailussa neljänneksi, joten huolta taitojen puuttumisesta ei todellakaan ollut. Tänään sen kanssa oltiin ensin lämmitelty kauttaaltaan ja otettu sen jälkeen irtohypytettynä muutaman esteen sarjaa, vain 100cm korkeudelta suurimmat. Poika näytti virkeältä ja suoritti yllättävän varmasti, vaikka sillä oli vielä nuoruuden tuomaa epävarmuutta. Erityisesti Casparin jalkatyö oli jotain todella lumoavaa.

Estevalmennus 03/04/21
Ansamaan maneesi, Hazel  ─  100cm

Tummanpuhuva, isoliikkeinen Caspar oli näyttävä ilmestys jo alkulämmittelyiden aikana. Ori liikkui pitkillä, matkaavoittavilla askeleilla eteenpäin ja selässä keikkuva Kerttu istui ryhdikkään näköisenä estesatulassa. Ratsukko suoritti pitkälti itsenäiset alkuverryttelyt sillä välin, kun itse kokosin esterataa maneesiin. Aina välillä vilkuilin parivaljakkoa sivusilmällä ja saatoin kommentoida jotakin lähinnä hienosäätöön liittyvää, mutta mitään suurempia hankaluuksia Kertulla ja Casparilla ei tuntunut olevan.
Vaikka ratsukolla olisi riittänyt kapasiteettia isompiinkin esteisiin, pysyteltiin tänään radan kanssa tänään metrin korkeuden tuntumassa. Kerttu oli nimittäin jo aiemmin puhelimessa maininnut, että Caspar imi esteille mielellään melko reippaassa vauhdissa ja sen vuoksi naisen toiveena oli ollut hioa lähestymisiä. Jo lämmittelyesteillä Casparin rohkea ja innokas asenne pisti silmään. Oli aina hienoa nähdä nuoria hevosia, jotka hyppäsivät sellaisella synnynnäisellä palolla, mutta toisaalta liika vauhti saattaisi koitua ratsukon kohtaloksi tulevalla kisakaudella.

Varsinaiseen rataan sisältyi paljon tiukkoja käännöksiä ja lyhyitä välejä. Vaikka esteet eivät olleet ratsukon maksimikorkeudella, oli rata varsin haastava. Ylimääräisille askeleille ei ollut varaa, vaan oli oltava tarkkana, että väliin tuli askeleita juuri sen verran kuin oli suunniteltukin. Aluksi välit tuottivatkin ratsukolle ihan kiitettävästi haasteita ja pari puomia kolahtikin ikävästi alas kannattimiltaan. Pikkuhiljaa toistojen kautta rata alkoi kuitenkin sujua. Caspar tuntui asettuvan paremmin kuulolle saatuaan purkaa ylimääräiset pöllöenergiansa ja hyppäsi lopulta hyvällä tekniikalla koko radan useampaan otteeseen. Pari kertaa ratsukko tuli aika pohjaan erityisesti sarjaesteiden B-osille ja kerran mentiin esteestä ohi, mutta parivaljakko teki lopulta oikein hyvää työtä. Parin oikein hyvän onnistumisen jälkeen ratsukko sai jäädä loppuraveille. Kerttu löysäsi ohjaa ja taputti Casparin pyöristynyttä, mutta kosteaa kaulaa hymyillen.

© ulkoasu ja sisältö marjahilla, ellei toisin mainita. virtuaalitalli, toiminnassa vuodesta 2019. Virtuaalihevonen.